dimarts, 18 de març del 2014

KAMERADEN, Xerrades



FELIU ELIES (APA) I ELS INTEL·LECTUALS ALIADÒFILS DE LA REVISTA IBÈRIA
Amb JOAN SAFONT
20-03-2014 L'Antic Forn de Vallcarca (Barcelona)
A les 19:00 hores
Entrada lliure

CAL FER-SE SOCI

Per conèixer el context en que es van publicar les il·lustracions i caricatures d’APA sobre la I Guerra mundial, comptem amb la visita de Joan Safont, autor del llibre “Per França i Anglaterra. La I Guerra Mundial dels aliadòfils catalans“.

Intentarem comprendre per què un grup de periodistes, dibuixants, polítics i intel·lectuals va decidir fundar la revista Iberia, que del 1915 al 1919 va esdevenir la publicació capdavantera dels defensors de l’entesa franco-britànica.

***********

KAMERADEN, UNA ÒPERA GRÀFICA
Amb JORDI ARTIGAS
27-03-2014 L'Antic Forn de Vallcarca (Barcelona)
A les 19:00 hores
Entrada lliure

CAL FER-SE SOCI

Xerrada impartida per en Jordi Artigas, fundador de LA MEMORIA DELS DIBUIXANTS, on es parlarà de l'obra d'APA recopilada en l'edició de Kameraden i que va significar en el mòn de la caricatura gràfica.

*********


JOAN SAFONT

És llicenciat en Dret a la Universitat Pompeu Fabra i Màster en Periodisme Avançat i Reporterisme a la Universitat Ramon Llull. La seva tesina es titula Iberia (1915-1919): el compromís d'una generació de periodistes moderns.

El 2012 va presentar el llibre Per França i Anglaterra. La primera guerra mundial dels aliadòfils catalans, sobre el suport de Catalunya als aliats de la Primera Guerra Mundial.

Col•laborador de diversos mitjans locals i nacionals, va ser director d'El Matí Digital. Ha fet diversos guions sobre documentals d'història i memòria.

**********


JORDI ARTIGAS 

Jordi Artigas és un investigador infatigable del món del cinema, el cinema d'animació, la caricatura política i la historieta. A més de diversos llibres i catàlegs sobre cinema d'animació -com l'interessant Francisco Macian: Els somnis d'un mag (2005)-, és imprescindible el seu llibre Les caricatures de Franco, editat per La Campana (1995). Ha publicat multitud d'articles d'investigació sobre ninotaires a tota mena de revistes, des del Butlletí del reial Cercle Artístic de Barcelona a les publicacions de la Societat Catalana de Comunicació, L'Avenç, Historia y Vida, i actualment a El Còmic de la Premsa comarcal, on realitza un seguit de reportatges sobre el món del dibuix d'humor del nostre país.
En Jordi és el responsable d'una nova pàgina web que hem d'afegir als nostres marcadors: La memòria dels dibuixants (memoriadelsdibuixants.cat) una pàgina que vol recuperar i aglutinar informació sobre les diverses generacions de dibuixants que per causa de la guerra civil i la posterior dictadura van haver de marxar del país. Una iniciativa notable i ambiciosa que mereix tot el nostre suport, perquè és absolutament necessària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada